Japan i politisk kris – ett tecken på vår tids skifte
För första gången på 31 år förlorar regeringskoalitionen kontrollen över båda kamrarna
Japan är inte vilket land som helst. Det är världens tredje största ekonomi, en central allierad till USA, och ett av de mest lydiga kugghjulen i den västliga maskinen. Därför är det särskilt talande att premiärminister Shigeru Ishibas koalition nu har tappat greppet om båda kamrarna i parlamentet – något som inte hänt på över tre decennier.
För mig är detta inte bara ett internt japanskt drama. Det är ännu ett bevis för att något större håller på att hända. Att folkets tålamod med korruption, lydpolitik och maktarrogans är på väg att rinna ut – även i länder som länge framstått som stabila.
Regeringspartierna LDP och Komeito tappade tillsammans 19 mandat i överhuset och föll därmed tre platser under majoritetsgränsen. Redan tidigare i år hade de förlorat kontrollen över underhuset efter att Ishiba utlyst nyval mitt i en korruptionsskandal. Nu är han hårt pressad men klamrar sig kvar vid makten, samtidigt som han försöker förhandla med oppositionen och dämpa den växande ilskan genom vaga löften om löneökningar.
Samtidigt växer oppositionen, inte minst från mer systemkritiska håll. Partier som Democratic Party For the People (DPP) och det nationalistiska Sanseito har vunnit mark genom att prata om sänkta skatter, inflation och invandring – frågor som den gamla eliten undviker eller mörklägger. Det är precis den typen av folklig rörelse vi ser på flera håll i världen – men som i Sverige ännu inte fått fullt genomslag.
Jag säger inte att Sanseito är lösningen. Men jag noterar att folk i Japan börjar göra det enda verkligt kraftfulla de har kvar: rösta bort makten.
Det är samtidigt en geopolitisk jordbävning. USA:s nya tullar på japanska varor hotar att slå hårt mot landets ekonomi, och trycket från Washington att Japan ska ta ställning mot Kina i en framtida Taiwan-konflikt ökar för varje vecka. Och medan detta pågår kallar Ishiba det en "nationell kris" – men inte på grund av inflationen, inte på grund av USA:s utpressning, utan för att han förlorade valet.
Sådant säger en hel del om vilken lojalitet dessa ledare har – och det är inte till sitt folk.
För min del visar det här att jag för Enade Sverige är på rätt väg. Enade Sveriges linje – att stå fria, självständiga, och sätta vårt eget folk först – är inte extrem. Den är tidstypisk. Den är logisk. Och den är snart den enda väg som återstår.
2025-07-22 // Bo Jonsson för Enade Sverige
Källor:
https://www.rt.com/news/621785-japan-ruling-coalition-loses-majority/
https://www.rt.com/news/621418-pentagon-pressuring-japan-australia/